Felhasználóbarát rendszermodellezési technikák

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vörös András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban, az informatikai rendszerek komplexitásának növekedése egyre több kihívást jelent a tervező mérnökök számára. Ezen kihívások leküzdésére nyújthat megoldást a modellvezérelt szemlélet, melynek célja a tervezési probléma dekomponálása, struktúrálása. A modell alapú fejlesztés lehetővé teszi a rendszer analízisét és ellenőrizhetőségét a tervezés korai fázisában. Emellett fontos előnye, hogy lehetővé teszi a rendszer-implementáció különböző részeinek félig vagy teljesen automatikus származtatását.

Amint a model alapú rendszertervezés egyre elterjedt, számos módszertan, modellezési nyelv és eszköz született a modellvezérelt feljesztés támogatására. Az UML és SysML nyelvek megjelenésével és elterjedésével komplex hardver és szofter komponenseket egyaránt tartalmazó rendszerek leírása lehetővé vált modellek segítségével. A SysML modellezési nyelvhez kapcsolódó SYSMOD módszertan pedig szisztematikus módot ad ezen rendszerspecifikációk elkészítésére.

Ahhoz, hogy egy módszertant hatékonyan lehessen alkalmazni, olyan rendszermodellezési technikákat szükséges alkalmazni, melyek számos terhet vesznek le a felhasználók válláról. Továbbá, ezen technikák hosszú távú alkalmazásának célja a projektköltségek csökkentése és magának a fejlesztési folyamat hatékonyságának növelése.

Dolgozatomban két módszertant mutatok be. Az egyik az előbb említett SYSMOD, a másik egy, az Ericssonban bevezetett, rendszermodellezést elősegítő módszertan. Ezek bemutatása után olyan felhasználóbarát technikákat alkalmazó, szöveges, szakterület-specifikus nyelvet javaslok mely nagyban megkönnyíti bonyolult rendszerek modellezését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.