Felhasználói preferenciákon alapuló mobil hálózati optimalizálások videó forgalomra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mobil adatforgalom egyre jelentősebb hányadát a videó forgalom teszi ki. Videó tartalmak esetében az élvezhető felhasználói élmény elérése érdekében szükséges biztosítani a megszakadás mentességet és a magas minőséget, melynek a vezeték nélküli hálózatokban a rendelkezésre álló sávszélesség gátat szabhat. Ezek következtében indokoltnak és szükségszerűnek tűnik olyan megoldások létrehozása és használata, amely a felhasználó és a hálózat együttműködésének köszönhetően kölcsönösen segíti mindkét félt a kialakuló sávszélesség-problémák elkerülésében és kezelésében.

A dolgozat olyan megoldásra helyezi a figyelmet, amely során a felhasználó visszajelzést ad a hálózatnak, a hálózat pedig ennek figyelembevételével osztja szét a rendelkezésre álló erőforrást. A megoldás ösztönző jellege a hamis visszajelzések elkerüléséből adódik.

A bemutatásra kerülő javasolt megoldásban a felhasználók puffer méretük és videó reprezentációjuk figyelembevételével jelzik a hálózatnak, amennyiben a megszakadásmentességhez további erőforrásra van szükségük vagy elegendő erőforrás megléte esetén hajlandóak lemondani arról más felhasználók megsegítése érdekében. A dolgozat tárgyalja a megoldás részleteit és egy már létező, a megoldás működéséhez és hatékonyságának elemzéséhez szükséges elemekkel bővített LTE hálózati szimulátor segítségével elvégzett szimulációs méréseket és eredményeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.