Felhő alapú Java technológiák használata vállalati alkalmazások fejlesztésében

OData támogatás
Konzulens:
Vajk Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy jól működő informatikai infrastruktúra fenntartása szakértelmet és odafigyelést igényel. Ez főleg a kisebb vállalkozások számára jelenthet nehézséget. Erre nyújthatnak megoldást az Software as a Service-ként értékesített webes alkalmazások.

A cloud platformok kiváló alapot nyújtanak a SaaS-ek építése számára. Azonban ahhoz, hogy egy ilyen rendszer előnyeit maradéktalanul kihasználhassuk a hagyományos vállalati alkalmazások felépítésének átgondolására van szükség.

Egyetlen alkalmazással ki kell tudnunk szolgálni több bérlőt, hogy minél inkább csökkenthessük a felhasználók számából következő terhelést. Azonban azt is meg kell oldanunk, hogy ugyanannak az alkalmazásnak több példánya párhuzamosan futhasson, így jól skálázódó rendszert hozzunk létre.

Mindezek közben továbbra is garantálnunk kell a felhasználók adatainak biztonságát és fent kell tartanunk a szolgáltatás magas minőségét. A válaszidőket pedig minél inkább függetlenítenünk kell a felhasználók számától.

A fenti problémákat egy saját alkalmazásban vizsgáltam, melyet nyílt forráskódú Java technológiák segítségével készítettem el. Ennek tapasztalatai alapján megfelelő tervezés esetén a felvázolt kívánalmak meglehetősen egyszerűen teljesíthetőek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.