Felhő alapú konfigurációs szolgáltatás tervezése Raspberry Pi otthonvezérlőhöz

OData támogatás
Konzulens:
Lajtha András Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a technika előrehaladtával otthonunkban egyre több eszköz lesz képes a hálózaton keresztüli gépek közötti kommunikációra, lehetőségünk van azok állapotát nyomon követni, vagy akár parancsokat kiadni nekik. Évek óta köztudatban van az „okos otthon” kifejezés, mégsem terjedt el igazán széles körben, pedig egy intelligens otthon kiépítésének költsége töredéke egy felújítás, vagy lakásépítés költségének. Az otthonban található eszközök feladatainak automatizálása még nem triviális mindenki számára, pedig időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg vele. Az automatizálás hiányának egyik oka lehet, hogy a szabályok, konfigurációk létrehozása nem egyszerű, az irányítható eszközök a könnyű telepíthetőségre fektetik a hangsúlyt, a szabályok létrehozása egy másik rétegben történik, a vezérlőben, ahol a legtöbb esetben a szabályozást szinte a programozáshoz hasonló módszerekkel kell megvalósítani. Ez egy átlag felhasználónak túl bonyolult.

Ideális esetben lakásunk vezérlését egy könnyen kezelhető felhasználóbarát felületen keresztül tudjuk konfigurálni. Ezt a felületet bárhonnan elérhetjük, távolról, akár mobiltelefonunkról is. A lakásban található vezérlőegységünk egy apró, költséghatékony eszköz, ami képes széles körben más eszközökkel kommunikálni, parancsokat kiadni nekik, és állapotukat nyomon követni.

Dolgozatomban megoldást kívánok találni a leírt problémákra, mégpedig úgy, hogy megvizsgálva a piacon található megoldásokat, nyílt forráskódú szoftvereket és költséghatékony eszközöket, azokat felhasználva próbálok kialakítani egy automatizálási megoldást, aminek szabályrendszere könnyen létrehozható és módosítható. A vezérlőegységem egy Raspberry Pi számítógép, melyen a nyílt forráskódú openHAB keretrendszer fut. A felhasználó egy felhasználóbarát webes alkalmazásban állíthatja be a szabályait, melyet Django alapokon készítek és a Google App Engine szolgáltatásán futtatok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.