Felhő erőforrás-vezénylés OpenStack használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vidács Attila
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A feladat megoldása több komponensből tevődik össze. Elsősorban meg kellett értenem, hogy hogyan működik az OpenStack, valamint azt, hogy ennek erőforrásainak automatizált menedzselését milyen eszközökkel lehet megvalósítani. Továbbá azt is tanulmányoznom kellett, hogy az OpenStack az erőforrásainak kezelésekor a végrehajtás során milyen háttérműveleteket használ.

Fontos szerepet játszott a programnyelv kiválasztása, hiszen REST API segítségével kellett megoldanom a feladatot, valamint nem szerettem volna egy számomra teljesen ismeretlen nyelvvel megoldani a problémát. Emiatt a Python mellett döntöttem, hiszen korábban már volt alkalom, amikor használnom kellett. Emellett rendkívül egyszerűen megtanulhatóak a sajátosságai, valamint könnyű használni.

Az implementáció során generikus megoldásra és flexibilis konfigurálhatóságra törekedtem. Ez azt jelenti, hogy a feladat megoldása során többféle részletezettségű bemeneti paraméterhalmaz kezelését tettem lehetővé. Az implementációt követően verifikáltam a működés megfelelőségét, azaz megvizsgáltam, hogy a tesztfuttatások eredményei megegyeznek-e az elvárt viselkedésekkel és kimenetekkel.

A tervezési, fejlesztési és tesztelési feladatokon felül megvizsgáltam a továbbfejlesztési lehetőségeket és megjelöltem a technológiailag releváns opciókat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.