Felhős adattárolás Raspberry Pi támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Braun Patrik János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítógép-felhasználók körében mindig is igény volt egyre nagyobb és nagyobb tárhelyekre. Erre nyújtanak megoldást a 2000-es évek vége óta egyre nagyobb teret hódító felhős tárhely-szolgáltatók. Mindegyik biztosít egy alapcsomagot ingyen azoknak, akik csak otthoni felhasználásra szeretnék használni a szolgáltatást, de ebben megkötnek egy méretet, amit egészen könnyen el lehet érni. Felmerül az a kérdés is, hogy napjainkban egyre több eszköz generál adatot. Ezeknek a tartalmát is szeretnénk elérni mindenhol, a korlátokat nem átlépve.

Regisztrálhatunk több helyre is, így növelve a részünkre megnyíló kapacitásokat, de akkor számon kell tartanunk, hogy melyik állományokat hol tároltuk el. Nagy bajba kerülhetünk szintén, ha ezek egyike időlegesen kiesik és megszakad az elérésünk.

Erre dolgoztam ki egy megoldást a RaspberryCloud-nak keresztelt alkalmazásban, amely képes csatlakozni számos felhőszolgáltatóhoz és FTP tárhoz, elosztottan kezeli a fájlokat, redundanciát, biztonságot és elérhetőséget növelve. A programban Random Linear Network Coding technológiát használtam fel, amely kódolja és dekódolja az adatokat, azokat több részre darabolva.

Implementáltam hozzá több gyorsítótár megoldást, és mérésekkel összehasonlítottam a fel-letöltési időkben való eltéréseket. Elemeztem az RLNC beállításait, finomhangolását az optimális teljesítmény elérése érdekében.

A program multi-platform klienssel készült el, de ebben a projektben figyelmet kellett fordítanom az új okos eszközök támogatására, ezért Android operációs rendszerre is készítettem egy klienst.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.