Felügyelt szállítmányozást támogató IoT rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatomban egy olyan IoT rendszer fejlesztésével foglalkozom, amely képes a közúti szállítmányozás folyamatát átláthatóbbá és nyomon követhetőbbé tenni, ezzel növelve annak hatékonyságát és ellenőrzöttségét.

A szállítmányozás során gyakran merülnek fel olyan problémák, amelyek súlyos kihatással vannak a folyamat hatékonyságára. A késések, elakadások, balesetek például jelentős időbeli veszteséget jelentenek, amely bizonyos szállítmányok vagy a szállítmányt átvevő felek esetében nem elfogadhatóak. Ezen felül a szállítmányt átvevő felek számára szintén kiemelt jelentőséggel bír a megérkezett áru fizikai állapota. Az esetükben például hasznos információval szolgálhat, ha tudják, hogy a szállítmányban nem keletkezett kár a szállítás során.

Az ilyen esetek mind nyomon követhetővé és jelezhetővé válnak a szállítmányozásban résztvevő felek számára egy rendszer segítségével. Ennek a rendszernek működése során adatokat kell gyűjtenie az egyes szállító egységekben elhelyezett adatgyűjtő eszközök segítségével. Ezeket a kigyűjtött adatokat egy felhőszolgáltatás keretein belül fel kell dolgoznia és a feldolgozott adatok alapján különböző szolgáltatásokon keresztül informálnia kell a felhasználókat.

Egy ilyen adatgyűjtő rendszer elkészítésével szeretném a szállítmányozás folyamatát felügyelhetőbbé és ellenőrizhetőbbé tenni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.