Fényképek utólagos stabilizálása inerciális szenzoradatok alkalmazásával

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A MEMS gyártástechnológiájú inerciális szenzorok (gyorsulásmérők, giroszkópok) gyors fejlődése lehetővé tette alkalmazásukat számos területen. A szenzorok mozgással kapcsolatos adatokat szolgáltatnak (gyorsulás, szögsebesség).

Hosszú expozíciós idők esetén a fénykép elkészítési körülményeitől függően (kevés fény, kézből történő exponálás) a fénykép bemozdulhat, hasznosíthatóságát és esztétikai minőségét erősen rontva. Amennyiben rendelkezésünkre állnak a fénykép bemozdulását okozó, a kamera mozgását leíró függvények, a képet különböző dekonvolúciós eljárásokkal élesíthetjük.

A korszerű mobiltelefonok is rendelkeznek MEMS gyorsulásérzékelővel, illetve giroszkóppal, ezért a fentebbi élesítési eljárás különösen jól alkalmazható lehet okos telefon környezetben.

Dolgozatomban megvizsgálom különböző létező megoldásokat az utólagos fotóstabilizálásra. Ezenkívül kipróbálom a különböző inerciális szenzorok működését, valamint megvizsgálom ezek alkalmazhatóságát a fentebbi problémára. Továbbá az Android okos telefon platformon való alkalmazás lehetőségeit is vizsgálom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.