Fényképezőgép távvezérlés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek köszönhetően a folyamatosan fejlődő technológiának és a csökkenő áraknak egyre nagyobb teret hódítanak nem csak a profi, de az amatőr felhasználók között is.

Azonban míg a gép- és objektívpark minden gyártó kínálatában évente frissül és bővül, addig a kreatív kiegészítők fejlesztésére már koránt sem fektetnek akkora hangsúlyt. Különösen igaz ez a vezeték nélküli és a programozható távkioldókra, melyekből még az utángyártott példányok is aránytalanul drágák, és kezelhetőségben is sokszor adósaik maradnak a felhasználóknak.

Munkám során megvizsgáltam a Canon fényképezőgépek távvezérlési lehetőségeit, és egy olyan vezeték nélküli távkioldó rendszert fejlesztettem, mely ár-érték arányában meghaladja a jelenleg elérhető piaci megoldásokat, valamint olyan további felhasználási lehetőségeket rejt, melyeket implementálva teljesen egyedi felhasználói élményt nyújthat.

A fényképezőgéphez fizikailag csatlakozó távvezérlő modul egy autonóm mikrokontrollert tartalmaz, mely programozottan alkalmas széles időtartományt átfogó, úgy nevezett Time Lapse felvételsorozat készítésére. A felhasználó a távkioldót, és rajta keresztül a fényképezőt Bluetooth képes okos telefonjával, vezeték nélkül vezérelheti. Az eszközhöz jelenleg fejlesztés alatt áll az Android alapú vezérlő szoftver.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.