Fix és mobil hozzáférési hálózatok üzemeltetési költségeinek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mitcsenkov Attila Demeter
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Amikor egy új hozzáférési hálózat létrehozására merül fel az igény, akkor az első lépés a tervezés: pontos költségelemzések készülnek a beruházásról, a tervezéstől az átadásig bezárólag a végleges költségeket viszonylag jó közelítéssel előre ki lehet számítani, nagy meglepetés nem érheti a befektetőket. Ezek után viszont joggal merülhet és merül is fel a kérdés bennünk, hogy a megtervezett hozzáférési hálózat üzemeltetése milyen költségekkel fog járni?

Az üzemeltetésnél felmerülő költségtényezők meghatározása nem egyértelmű feladat. Ahány hálózat, annyi féle konstrukcióval állhat üzembe, többek között a beruházási költségek is keveredhetnek az üzemeltetési költségekkel – a dolgozatban először erre próbálok rámutatni és javasolni egy egységes módszert, ahol a vizsgált fix és mobil hozzáférési hálózatok üzemeltetési költségei lehetőleg ugyan olyan elemekből állnak.

A vizsgált hozzáférési hálózatok általános bemutatásán kívül megvizsgálom az egyes technológiák sajátosságainak üzemeltetési költségekre gyakorolt hatását. A tárgyalt fix és mobil hozzáférési hálózatok ismertetését a hálózati architektúrában elhelyezkedő eszközök bemutatása zárja.

A dolgozat részét képezi, minden egyes vizsgált hozzáférési hálózathoz egy-egy költségadatbázis, amiben tételesen szerepelnek az egyes költségelemek, továbbá az elvégzett adatgyűjtés eredményeként az adatbázis konkrét értékeket is tartalmaz. Ezen költségadatbázisok alapján kerül kiszámításra, pontosabban fogalmazva becslésre az üzemeltetési költség.

Az egyes hozzáférési hálózati technológiák vizsgálata, és a költségadatbázis összeállítása után egy átfogó, üzemeltetési költségelemző eszközt készítettem. A dolgozatban bemutatom az eszköz alkalmazásával kapott eredményeket: esettanulmányok segítségével ismertetésre és elemzésre kerülnek a becsült üzemeltetési költségek, és végül összehasonlítom külön-külön a fix és mobil hozzáférési hálózatokat. A dolgozatot egy, a fix-mobil konvergenciáról, annak lehetőségeiről, előnyeiről szóló rövid értekezésem zárja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.