Fix és mobil hozzáférési hálózatok beruházási igényének becslése és összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mitcsenkov Attila Demeter
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Összefoglaló

A különböző fix és mobil hozzáférési hálózati technológiák elterjedése és fejlődése alapvetően egy gazdasági kérdés. Éppen ezért fontos, hogy meg tudjuk becsülni a különböző technológiákkal létrehozott hálózatok kiépítésének költségeit, amik segíteni tudnak a döntésben.

Figyelembe kell venni, hogy az eltérő jellegű területeken (sűrűn lakott nagyváros, város, vidék) kiépített hálózatok különböző költségvonzattal és ennek megfelelő bevezetési idővel járnak.

Célom az volt, hogy meghatározzam a korszerű hozzáférési hálózati technológiák kiépítési költségeit ezen eltérő területeken. Ennek érdekében szükséges a hálózat méretezésére becslést adni. Vezetékes hálózatoknál geometriai, míg vezetéknélküli hálózatoknál fizikai modelleket alkalmaztam. A költségeket két csoportra lehet bontani. Egyrészt az eszközköltségekre, másrészt a szál illetve nyomtáv költségekre.

A méretezésre vonatkoztatott becsléseket a költségadatbázissal kombinálva a különböző technológiák kiépítési költségeit becsültem meg az eltérő jellegű területeken. Ezen becslések ismeretében a különböző technológiákat összehasonítottam és következtetéseket vontam le belőle.

Rámutattam arra, hogy a különböző típusú területeken mely technológia a leggazdaságosabb. Ezen kívül megfigyelhető az egyes technológiáknál, hogy melyek azok a szegmensei a hálózatnak, amelyek a beruházási költséget lényegében meghatározzák.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.