Folyamatirányitási rendszer vezérlésének megvalósítása SIMATIC PCS 7 rendszerben COMOS rendszerbeli tervek alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csubák Tibor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban az ipari automatizálás fejlettségi szintje rendkívül magas szintet ér el mind a tervezés, mind a kivitelezés terén. Az ágazat egyik legnagyobb szereplője a SIEMENS, széles körű hardver parkkal és minden olyan szoftverrel, amire szükség lehet egy projekt megvalósításához.

A mai körülmények között nagyon kevés idő van reagálni a mindig változó általános trendekre és teljesíteni a piac által támasztott kemény feltételeket. A lehető legnagyobb rugalmasság, a költségek csökkentésére, a termelékenység növelésére és a gyártás optimalizálása nagy előny a kiélezett versenyhelyzetben. A SIEMENS célja pontosan e területek megcélzása és fejlesztése.

A SIMATIC PCS7 egy homogén, integrált folyamatirányító rendszer egyedülállóan skálázható rugalmas architektúrával. Ideális alapja egy költséghatékony, gazdaságos folyamatautomatizálási rendszer megvalósításának.

A COMOS egy adatbázis alapú, komplex, moduláris felépítésű tervező szoftver, külön modulokkal a gépészeti, villamos és automatizálási tervezéshez. Minden felhasználó a számára fontos szemszögből látja a rendelkezésre álló adatbázist.

A P&ID (Piping and Instrumentation Diagram) a folyamatok csövezését, berendezéseit és mérőköreit ábrázolja. Grafikus formában tartalmazza a technológiai összefüggéseket, a résztechnológiákat és eszközöket egységes jelölésekkel.

Szakdolgozatomban a SIEMENS két tervező programjának általános bemutatása után egy konkrét feladat P&ID sémáját fogom elkészíteni, ami alapján létrehozható a PCS7 projekt hardver és szoftver konfigurációjának egy része.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.