Folyamatvezérlés Siemens S7 1200 PLC segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A leendő mérnökök megismertetése a legfőbb ipari folyamatokkal elengedhetetlen része egyetemi képzésüknek. A folyamatok szemléltetésére alkalmas eszközök azonban gyakran nem, vagy korlátozott számban állnak a tanszékek részére. A tanszéki igények és lehetőségek alapján jól megtervezett és megépített eszközökkel a szemléltetni kívánt ipari folyamatok akár laborkörülmények között is bemutathatók lehetnek. A hallgatók az ilyen eszközök működésének programozásakor valós ipari kihívások elé kerülnek, melyek megoldásával hasznos gyakorlati tapasztalatot is szerezhetnek, elkészült programjuk pedig nem csak szimuláció útján válik tesztelhetővé, hanem egy valódi gép viselkedését befolyásolhatják vele.

A fent leírtak alapján a projekt célja egy olyan folyamatmodell létrehozása, amely alkalmas az ipari folyamatok laborkörülmények közötti szemléltetésére. A diplomaterv, a fentiekre legalkalmasabbnak ítélt eszköz, egy gyártósor modell tervezési, gyártási és programozási lépéseit mutatja be. A munka során figyelembe kellett venni olyan megfontolásokat, mint a könnyű szállíthatóság és egyszerű beüzemelhetőség, a gépnek ugyanis demonstrációs célzattal kiállíthatónak is kell lennie.

A dokumentumban először bemutatásra kerülnek az ipari folyamatirányításban előszeretettel használt programozható logikai vezérlők, majd a gyártósorok, mint az ipari folyamatok egyik legjobb szemléltető eszközei kerülnek áttekintésre. Ez után következik a CAD alapú mechanikai tervezés, valamint a gyártás részletezése, illetve a vezérlés elektronikájának megépítése. A leírás a gyártósor vezérlését végző PLC programjának ismertetésével folytatódik, s az elért eredmények összefoglalásával és néhány fejlesztési lehetőség összegyűjtésével zárul.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.