Free Viewpoint Video nézőpont előállítás vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A Free Viewpoint Video (FVV) technológia a 3D videó új generációja. Lényege, hogy felhasználó interaktív módon, valós időben változtathatja meg a nézőpontot. Ennek feltétele, hogy a jelenetet több kamera segítségével kell rögzíteni. Amikor a felhasználó változtatja a nézőpontot és így közben egyik kamera képéről a másikra vált, a két kamera közötti átmenetnek is folyamatosnak kell lennie, ezért gyakorta szükséges virtuális nézőpontokat generálnia a rendszernek.

Kereskedelemi forgalomban még nem kaphatók olyan eszközök, amelyekkel teljes valójában megcsodálhatnánk ezt a technológiát, azonban anélkül, hogy az eredményt látnánk, a Free Viewpoint Video sajátosságai ismeretében lehetőség van az ilyen rendszerrel készült mozgóképek előállításának, átvitelének vizsgálatára. Annak ellenére, hogy még csak kísérleti megjelenítőeszközök léteznek, rendelkezésre állnak szoftverek, amelyekkel virtuális nézőpontot és hozzátartozó mélységképet is elő lehet állítani.

A dolgozat keretében olyan jellemzők vizsgálatára kerül sor, amelyek az Free Viewpoint Video videófolyam képminőségét jelentősen befolyásolják, valamint az átvitel során tapasztalható hibatűrési képessége is elemzésre kerül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.