Függőségkezelés és konfiguráció menedzsment beágyazott rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A jelenleg elérhető mikrovezérlők fejlődésének köszönhetően egyre komplexebb szoftverek megvalósítására van bennük lehetőség. Ahogy a szoftverek komplexitása a mikrovezérlők teljesítményével arányosan folyamatosan növekszik, úgy egyre inkább célszerűvé válik a megírt szoftverek kisebb komponensekre történő felbontása, hogy aztán azok több termékben is újrafelhasználhatóak legyenek. Ennek megvalósításához mindenképp szükséges, hogy ismerjük, hogy az egyes szoftverkomponensek verziói, milyen verziójú szoftverkomponensekkel képesek együttműködni, tehát az adott komponensnek milyen függőségei vannak. Egy nagyméretű projekt esetén, amely akár 100 ilyen komponensből is állhat kiemelkedő jelentőségű, hogy a benne lévő komponensek egymással egy megfelelően működő konfigurációt alkossanak, melyhez a komponensek függőségeinek ismerete szükséges.

Ennek a diplomamunkának a célja a Lightware Kft.-nél található C/C++ nyelven írt beágyazott szoftverek függőségeinek és konfigurációinak kezelésére alkalmas eszköz létrehozása és az eszköz bevezetéséhez szükséges lépések elvégzése.

Ehhez bemutatásra kerül miként történik jelenleg a szoftverkomponensek verzióinak követése és ebből hogyan épülnek fel a termékekben felhasznált szoftverek, amely alapján megfogalmazhatóak a függőség- és konfigurációkezelő eszközre vonatkozó követelmények. Ezt követően ismertetésre kerülnek a már létező megoldások és ezek működésének főbb paraméterei, majd bemutatásra kerül az eszköz megvalósítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.