Funkcionális biztonságot megvalósító rendszerarchitektúrák az autóipari alkalmazásokban

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az autóipari rendszerekben a funkcionális biztonsági előírásoknak a teljesítése komplex tervezési és fejlesztési feladat. Ezeknek a rendszereknek a fejlesztési lépéseit előre meghatározott szabványok írják le, többek között az ISO26262-es szabvány.

A dolgozatom célja egy új rendszertervezési módszertan kidolgozása, mely a biztonsági szabványok betartásával, egy átláthatóbb és karbantarthatóbb rendszer tervezését teszi lehetővé. Az autóipari fejlesztések során ügyelni kell a költségekre. A fejlesztési költségeket is minimalizálni kell. A bemutatott módszertan segítségével az alapszoftvert csak egyszer kell elkészíteni, mely az összes termék alapjaként szolgálhat.

A dolgozatban ismertetem a szabvány által definiált lépéseket. És ezen lépések felhasználásával bemutatom egy ABS rendszer fejlesztési lépéseit. A munkám során megvizsgálom a piacon található kétmagos mikrokontrollereket. És a kiválaszott processzorhoz elkészíti a biztonsági elemzést.

A szabvány az elektronikai vezérlő szoftvereinek elkészítésére is kitér. A dolgozat során bemutatom a rendszer szoftver tervezéséhez felhasznált modellező eszközt és a rendszer alapszoftverét képző AUTOSAR szabványt, valamint a funkciófejlesztéshez felhasznált modell alapú fejlesztés módszertanát egy kódgeneráló környezet elkészítése segítségével.

A bemutatott szoftver tervezési és fejlesztési lépések segítségével bemutatom a következő generációs ABS fékrendszer el

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.