Fuzzy szabályalapú orvosi döntéstámogató rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kóczy László Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az 1960-as években a soft-computing, azaz lágy számítástudományi módszerek elterjedése nagy lökést adott a nagybonyolultságú rendszerek optimális irányításának. Ezen módszerek első hírnöke a fuzzy logika és halmazelmélet volt, melynek leírását 1965-ben Zadeh adta ki híres könyvében. Ezt követően megindult a módszertan rohamos fejlődése, ami napjainkban is tart. A másik két fő terület ezt követően alakult ki, a neurális hálózatok és az evolúciós algoritmusok, melyek az élőlények viselkedését és biológiai folyamataikat kívánják utánozni, hogy bonyolult műszaki folyamatokat az eddigieknél könnyebben, gyorsabban és esetenként pontosabban tudjanak irányítani, megoldani.

Előző Önálló laboratóriumi munkáim során a soft-computing módszerek megismerésével foglalkoztam, valamint elkezdtem implementálni egy kezdetleges soft-computing alapú orvosi döntéstámogató rendszert.

Jelen diplomamunkám során egy evolúciós algoritmussal optimalizált fuzzy szabályalapú orvosi döntéstámogató rendszer elkészítése a cél. Ennek során egy olyan program kerül fejlesztésre, mely többféle evolúciós technikát képes alkalmazni. A fejlesztett orvosi döntéstámogató szoftver a diabétesz kémiai vizeletvizsgálattal történő diagnosztizálására alkalmas.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.