GWT-alapú kollaborációs alkalmazás dokumentumkezelő moduljának kifejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Budai Péter István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A kollaborációs (csoportos munkát segítõ) eszközök legnagyobb kihívása az, hogy megfelelõ módon tudjuk összekapcsolni az egymástól fizikailag távol lévõ felhasználókat. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a webes technológián alapuló megoldások, melyek operációs rendszertõl és helytõl független munkavégzési lehetõséget nyújtanak és felhasználói élmény tekintetében is felveszik a versenyt elõdeikkel.

A Google Web Toolkit (GWT) egy olyan fejlesztõi eszközkészlet, amely áthidalja a webes alkalmazások fejlesztésének és hibakeresésének nehézségeit, valamint a vastagkliens alkalmazásokkal összehasonlítható felhasználói élményt nyújt. Mindezek mellett még vannak olyan területek, amelyek jellegükbõl adódóan nehezebben kezelhetõek a vékony kliens által létrehozott környezetben. Egy ilyen terület a fájlok kezelése, amely kezelhetõségben még mindig elmarad a felhasználók által elvárt színvonaltól.

Jelen dolgozat egy kollaborációs alkalmazás dokumentumkezelõ moduljának fejlesztését mutatja be. A kollaboratív alkalmazás elsõleges célja, hogy egységes felületet nyújtson különbözõ fejlesztési projektek szervezéséhez és lebonyolításához. Ez egy összetett rendszert feltételez, melynek egyik eleme a dokumentumkezelõ modul, amely a GWT erõsségeit kihasználva lehetõvé teszi a dokumentumok egy központi tárhelyre való feltöltését, az eltárolt állományok böngészését, letöltését és megosztását.

A dolgozat elsõ részében bemutatom a GWT keretrendszer lényeges elemeit és azokat a fogalmakat, amelyek nélkülözhetetlenek az alkalmazás mûködésének megértéséhez. Ezután megvizsgálom és összehasonlítom a fájlok fel- és letöltésének különbözõ lehetõségeit, majd megtervezem a modult. Az elkészült tervek alapján megvalósítom az alkalmazást és elemzem a lényeges implementációs kérdéseket. A megvalósítás során több speciális technikát felhasználok annak érdekében, hogy növeljem a felhasználói élményt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.