Gabonasiló vezérlő rendszerének bővítése szerviz üzemmóddal

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A modern és korszerű szabályozással és vezérléssel rendelkező vállalatok és ipari létesítmények számára elengedhetetlen a korszerű és biztonságos szervizelési és karbantartási eljárás.

Szakdolgozatom témája a dunaföldvári gabonatároló vezérlésének kibővítése szerviz üzemmóddal, a szervizüzem megtervezése, leprogramozása egy Siemes S7 PLC-s vezérlő rendszerre, majd az ember-gép kapcsolat megtervezése és felprogramozása egy Siemens KTP600-as kezelőpanelre, továbbá a szerviz üzemmód beüzemelése és tesztelése.

A szervizüzem elengedhetetlen a vállalat számára a karbantartó munkák gyorsabb és biztonságosabb elvégzésére, mivel eddig a motorokat, tolózárakat és útváltókat csak kézi üzemmódban és csak az operátori szobából lehetett indítani és leállítani, ezért a javítási munkák nem voltak megfelelően biztonságosak és gyorsak.

Szakdolgozatomban bemutatásra kerülnek a Simatic Manager és WinCC Flexible fejlesztőkörnyezetek előnyös tulajdonságai a Siemens által gyártott programozható logikai vezérlők és kijelző panelek használata esetén. Ismertetem az üzemben lévő vezérlőrendszer felépítését is, melyet a szerviz üzemmel bővítettem, továbbá a szervizüzem megtervezésének lépéseit és a meglévő program módosításait. Az ember-gép kapcsolat megtervezését és felprogramozását az operátori panelre. Végül pedig kitérek az elkészült program telepítésére, tesztelésére és a későbbi fejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.