Gépi látáson alapuló objektum felismerés okostelefonokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az utóbbi években a piacon lévő okostelefonok hatalmas fejlődésen mentek keresztül mind hardver, mind szoftver terén. Így a mai modern telefonok alkalmassá váltak arra, hogy gépi látáson alapuló algoritmusok fussanak rajtuk. Ezt a lehetőséget kihasználva olyan innovatív szoftverek megvalósítására nyílik lehetőség, melyek az emberek hétköznapjaiba beépülve kényelmesebbé teszik a mindennapi teendők elvégzését.

Ilyen szoftver például egy olyan mobil alkalmazás, mely a vásárlási folyamatot támogatja. Ha egy vásárló a kiszemelt terméket lefényképezi telefonjával, az azon futó program felismeri az adott tárgyat, majd ez alapján ellátja a vásárlót a szükséges információkkal. Majd akár meg is vásárolhatja a felismert terméket készülékével, ezzel elkerülve sorban állást.

Egy másik alkalmazási lehetőség épületek felismerése esetén turisztikai információk megjelenítése. Illetve egy logó detektálása után a cég termékeinek bemutatása, vagy akár a legközelebbi bolthoz vagy étteremhez navigálás a telefon GPS koordinátái alapján.

A szakdolgozatom célja annak vizsgálata, hogy a manapság széles körben elterjedt detektáló algoritmusok közül melyek alkalmasak arra, hogy a fentebb említett vásárlást támogató rendszer alapját megteremtsék. Megvizsgálom, hogy az Open Source Computer Vision Library (OpenCV) által nyújtott eszközök mennyire alkalmasak ezen feladat megvalósítására, ennek kapcsán a kaszkádosított osztályozó alapú detektorok készítését és használatát mutatom be részletesen. Majd végül értékelem a kapott eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.