Gesztus alapú éberség analízis

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az informatikai rendszerek egyre inkább életünk részét képezik. Az intelligens mobil eszközök felhasználási lehetősége igen széleskörű. Szenzorok segítségével folyamatos monitorozás alatt tarthatják környezetüket, nincs ez másképp egy gépjármű vezető fülkéjében sem. Egy mobil készülék a vezető megfigyelésével és az OBD-II fedélzeti diagnosztikai rendszere által szolgáltatott adatok feldolgozásával egészségügyi támogatást nyújthat a vezető éberségi állapotának monitorozásában, ezzel komoly szerepet játszva az elalvás miatt bekövetkezett közúti balesetek megelőzésében.

Vezetés közben legfontosabb a biztonsági szempontokat szem előtt tartani, így olyan alkalmazást kell tervezni, mely kezelése egyszerű, futás közben nem vonja el a figyelmet és közben kellő hatékonysággal határozza meg a vezető éberségi állapotát különböző vizuális gesztusok alkalmazásával, valamint a szenzor információk feldolgozásával.

A reakció mérése során, bizonyos időközönként, kézjeleket kér a vezetőtől, melyet a kamera felé mutatva detektál, így nem kell a képernyő megnyomására figyelni vezetés közben, mely tevékenység megint csak nagyban növelheti a baleset kockázatát. A reakcióidő és fedélzeti információk továbbításával és elemzésével meghatározható a fáradtság szintjének változása, így lehetőség nyílik a vezetőnek történő visszajelzésre, a viselkedésének módosítására, ezzel a baleset kockázatának csökkentésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.