Gitárláda modellezés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fiala Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A dolgozat a csöves gitárerősítők felépítését és jellegzetes hangzását vizsgálja. Ez azért szükséges, mert a csöves gitárerősítők nem csak felerősítik a hangot, hanem a gitár jelét az ilyen eszközökre jellemző módon torzítják is. Ennek oka az erősítés speciális technológiájában rejlik.

A csöves gitárerősítőkben található, az erősítést végző elektroncsövek nemlineáris karakterisztikájának modellezésével, annak a gitár jelére gyakorolt módosító hatása szimulálhatóvá válik. A cél egy fizikai modell elkészítése volt, ami a gitárerősítő, mint nemlineáris hálózat viselkedését írja le. Egy ilyen modell segítségével módosíthatjuk a gitár jelét, amely így a csöves gitárerősítők hangzásbeli jellegzetességeivel fog rendelkezni.

Először egy gitárerősítő elektroncsöveinek szinuszos jelekre gyakorolt hatását vizsgáltam és MATLAB segítségével elkészítettem egy csöves gitárerősítő fizikai modelljét. Az így szerzett tapasztalatok alapjául szolgáltak egy gitárerősítő torzítását szimuláló szoftver kifejlesztéséhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.