Gitár-multieffekt iOS platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Márki Ferenc
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A technika fejlődésével a zeneipar is lépést tart. Első lépésben az analóg effekteket váltották fel a digitálisak, majd elérkezett az a korszak is, amikor már mindent az okos hordozható eszközökön, például a telefonokon akarunk használni. Ezért felvetődhet a kérdés, hogy ki lehet-e váltani a digitális effekteket is egy ezekre írt alkalmazással. A válasz igen, hiszen ma már a gitár hangját egy iPad eszközbe beépített processzorral is fel lehet dolgozni, és a nagyméretű érintőképernyőjén létrehozható egy egyszerűen használható kezelőfelület is.

Szakdolgozatom keretében el is készítettem egy ilyen multieffekt alkalmazást gitárosoknak, az Apple által fejlesztett iOS operációs rendszert futtató iPad készülékre. Ehhez két fontos feladattal kellett szembenéznem. Elsőként el kellett sajátítanom az iOS fejlesztés alapjait, majd ezt követően az audio jelfeldolgozással ismerkedtem meg. Dolgozatom ennek megfelelően több részre tagolódik: az említettek elméleti összefoglalásával kezdődik, majd ezután térek rá az általam megvalósított program ismertetésére. A dolgozatom végén kitérek arra is, hogy milyen formában juthat el az alkalmazásom a felhasználókig, illetve hogy milyen további feladatok állnak még előttem ezzel kapcsolatban.

Úgy gondolom, az alkalmazásom mostani első verziója jó kiindulópont lehet egy zenészeknek szóló, iOS paltformon futó multieffekt elkészítéséhez, melyet az App Store alkalmazásboltból lehetne elérni a későbbiekben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.