Grafikus fejlesztőkörnyezetű , univerzális lézervezérlő szoftver tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

A dolgozatomban felvázolom a lézerek működését, majd összefoglalom a lézeres megmunkálóközpontokat, az iparban leginkább használt típusokra koncentrálva. Szakirodalom alapján összehasonlítom a típusokat.

A gyakorlati munkám az Elektronikai Technológia Tanszéken található Nd:YAG lézeres állomáshoz és az ehhez tartozó elektromosan mozgatható asztalhoz kapcsolódik. A két eszközt külön vezérlőkártyák működtetik, amelyek vezérlését biztosító szoftver fejlesztésével foglalkoztam. Olyan programkód létrehozása volt a cél, hogy az vezérelje a munkaasztalt, automatikus fókuszállítást végezzen, valamint dinamikusan módosíthatóak legyenek vele az egyes lézerparaméterek. Bekapcsolódtam egy projektbe, folytattam a konzulensem által már a korábban megkezdett ígéretes munkát, amely a lézermegmunkáló állomás szoftverét hivatott felváltani a közeljövőben.

A programozás LabVIEW fejlesztői környezetben zajlott. A dolgozatomban a legnagyobb hangsúlyt az elkészült program működése és felépítése teszi ki, részletezve az egyes funkciókhoz tartozó alegységeket.

Az elkészült vezérlés tesztelése céljából egyszerű geometriai alakzatokat vágtam ki különböző lézerparaméterek felhasználásával, valamint vizsgáltam a munkaasztal térbeli mozgásának helyességét.

Végül a dolgozatom zárásaként összefoglaltam a lehetséges fejlesztési irányelveket, hogyan lehet a rendszert gyorsabbá, hatékonyabbá, jobbá tenni, illetve az elérhető funkciókat bővíteni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.