Grafikus kijelzővel rendelkező eszközök funkcionális tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az ipar számos területén alkalmaznak automatikus tesztrendszereket a fejlesztés alatt álló, illetve gyártásban lévő eszközök tesztelésére. Míg a gyártott termékek tesztelésekor általában a fontosabb funkciókat ellenőrzik, addig a fejlesztés során hosszútávú teszteken validálják az eszközök tartósságát. A tesztelést, illetve a validálást bonyolítja amennyiben vizuális visszajelzés, például kijelző, is van az adott eszközön.

Jelen diplomaterv vizuális elemek ellenőrzésére is alkalmas tesztberendezés tervezésével és megvalósításával foglalkozik. A tervezett rendszer egy autó műszerfalának vezérlését és ellenőrzését teszi lehetővé. A vezérlés CAN és LIN protokollon keresztül történik. A műszerfalon található mutatókról és piktogramokról a tesztelés során képek készíthetők, amelyeket feldolgozva ellenőrizhető a működés.

A rendszer fejlesztése során a CAN és LIN kommunikációhoz használt modulok a National Instruments XNET keretrendszerében készültek. A méréshez használt multiméter és a tápegység LAN-on keresztül kapcsolódik az ipari számítógéphez. A vezérlésük pedig SCPI parancsokkal történik. A képfeldolgozáshoz használt VI-ok a National Instruments Vision programcsomag függvényeiből épülnek fel.

Az elkészült rendszer alkalmas a műszerfal vezérlésére és a piktogramok és mutatók állapotának leolvasására. Az elvégzett tesztlépések eredményéről HTML jelentés generálható. A mérési eredmények pedig TDMS állományokban tárolhatók napi bontásban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.