Grafikus megjelenítési környezet fejlesztése Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A diplomamunkám a mobilinformatikához kapcsolódik. A diplomamunka során tanulmányoztam a mobil hálózat fejlődéséről, a mobilinformatika jelenlegi helyzetéről és a jövőbeni fejlődéséről szóló irodalmat, valamint a mobilinformatika vállalatirányítási rendszerekben alkalmazását. Sok tudást szereztem a mobilinformatikában alkalmazott adatelérési módokról: az online, offline, push és vegyes módokról; a fejlesztő eszközökről: a J2ME Java platformról, a HTML5 technológiáról, a cross-platform szoftverfejlesztésről és a natív kódolásról.

A diplomamunka készítés során két projektben vettem részt, ahol sikerült két mobil alkalmazást terveznem és fejlesztenem a MobiAccess4.0 mobilfejlesztő keretrendszer használatával: a MobilMed és Smart Enterprise Analytics alkalmazást.

A MobilMed egy olyan Android és BlackBerry platformon működő alkalmazás, amivel a felhasználók a mobil eszközökön gyógyszert kereshetnek, a gyógyszer információit megnézhetik, mint a gyógyszer nevét, hatóanyagait, kiszerelését, betegtájékoztatóját stb.

A Smart Enterprise Analytics alkalmazással a mobil eszközökön, jelenlegi verzióban Android platformon, a vállalati jelentéseket grafikusan ki tudjuk rajzolni több féle diagramon: vonal diagramon, oszlop diagramon, verem oszlop diagramon, vonal-oszlop kombinációs diagramon és tortadiagramon. A jelentések egy központi adatbázisban vannak tárolva, amit a felhasználók a mobil eszközökön is el tudnak menteni, hogy a következő alkalommal a központi adatbázishoz való csatlakozás nélkül is ki tudják rajzolni. A varázslókon keresztül a felhasználók konfigurálni tudják, hogy egy jelentésnek milyen adatait szeretnék grafikonon ábrázolni. Az alkalmazás fejlesztése során a keretrendszer alkalmazásprogramozási felületét (az API-t) is bővítenem kellett a hiányzó grafikus elemekkel, hogy képes legyen grafikus diagramokat is kirajzolni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.