Gyártásoptimalizált tesztelési koncepció kidolgozása ipari adatgyűjtő eszközökben

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A dolgozatomat a Balluff-Elektronika Kft. ipari hálózati termékek fejlesztésével foglalkozó részlegén (BN - Balluff Networking) készítettem. A feladatom megoldása során egy hálózati adatgyűjtő eszköz gyártásközi tesztelésének koncepcióját kellett kialakítanom.

A feladat megoldásához először az elméleti ismereteket gyűjtöttem össze. Megismerkedtem az elektronikai eszközök gyártásának technológiáival, és a gyártásközi tesztelési módszerekkel.

Az elméleti ismeretek összegyűjtése után megvizsgáltam a Balluff hálózati egységeinek gyártását és tesztelését a gyakorlatban. Megismertem a tesztelés során használt mérőberendezések működését, tanulmányoztam az eszközök tesztelése során végrehajtott lépéseket. Felmértem a tesztlépések végrehajtásának időigényét, és megvizsgáltam a nagy időigényű lépések alternatív megvalósítási lehetőségeit.

Ezután megismerkedtem a dolgozatomban vizsgált adatgyűjtő eszköz hardverének felépítésével, az áramkör működésével. A Baluff hálózati eszközei az IO-Link kommunikációs protokollt alkalmazzák, ezért ennek a működését is tanulmányoztam.

Végül egy beágyazott tesztszoftver kifejlesztésére került sor, melynek segítségével a tesztelés alatt álló eszközök számítási kapacitása a gyártásközi tesztelések során is kihasználható. A kifejlesztett szoftver egy öndiagnosztikát végző modulból, valamint egy IO-Link protokollon keresztül kommunikáló, a funkcionális tesztelést támogató alkalmazásból áll.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.