Gyártástechnológiai eljárás tervezése biztonságkritikus rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Kökényesi Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A saját tervezésű nyomtatott huzalozású áramköri lemezeket is tartalmazó mikrokontroller alapú rendszerek fejlesztése során kritikus folyamat a lemezek legyártása, élesztése, tesztelése is. A probléma bonyolultabb annál, mintsem hogy tervezés nélkül kivitelezhető legyen, hiszen rengeteg probléma merül fel a használandó gyártási technológiáktól, a hibás elemek kiszűrésén át egészen a legyártott készlet raktározásáig, nyilvántartásáig. A folyamat során minél később vesszük észre a hardveres hibákat, azok annál nagyobb plusz költséggel járhatnak, mivel az összeszerelés későbbi fázisaiban derül rájuk fény. A helytelen gyártási technológia megválasztása teljes gyártási szériákat veszélyeztethet, alkalmatlanná téve a terméket a végleges környezetében való használatra.

Diplomamunkám során a Prolan Irányítástechnikai Zrt. egy biztonságkritikus rendszeréhez dolgozok ki gyártási eljárást. A konkrét gyártási technológia már adott, révén a Prolan saját elektronikai gyárral rendelkezik, ahol a korábban legyártott rendszerek, valamint az egyetemmel való konzultáció alapján a megfelelő technológia kiválasztásra került. Így én ezzel részletesebben a munkám során nem foglalkozom. Részletesen tárgyalom azonban a gyártás többi folyamatát, így az elkészített, tesztelésre kész kártyák felprogramozását, gyári végtesztjét, a beszerelésre való átadásuk előtti véglegesítési folyamatot, valamint a nyilvántartást. Ezen folyamat felügyeletét egy Java-alapú gyártóprogram, valamint a szintén erre a nyelvre alapuló Firmware Manager program szolgálja ki.

Dolgozatomban kiemelt szerepet kap a legyártott elemek tesztelése. Általánosságban is elmondható, hogy minden legyártott terméket vagy statisztikai, vagy közvetlen vizsgálatnak vet alá a gyártója, azonban mindez nagyobb hangsúlyt kap egy biztonságkritikus rendszernél, ahol az eszköz helyes működésén sokszor emberéletek múlnak. Ugyanezen szempontból kiemelkedően fontos a precíz nyilvántartás, a tesztfázisok és az azokban dolgozó alkalmazottak egyértelmű azonosíthatósága.

Dolgozatom nagyban épít a korábban, szakdolgozatként és önálló laboratóriumi feladatként is ismertetett munkáimra, azokkal szerves egységet alkot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.