Gyógyszeripari folyékony alapanyag és folyékony hulladékkezelés automatizálása Yokogawa DCS rendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Kökényesi Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A gyógyszeripari folyamatirányító rendszerek az összetett gyártási folyamatok és a magas minőségbiztosítási elvárások miatt komplex példáját jelentik a modern automatizálási rendszereknek. Az ilyen rendszerek kialakítása során legtöbb esetben úgynevezett osztott intelligenciájú folyamatirányító rendszereket (DCS) használnak, melyek az irányítási funkciók elvégzése mellett a technológiai felügyeletét is lehetővé teszik.

Diplomamunkám készítése során egy ilyen, DCS-sel vezérelt gyógyszergyári hatóanyaggyártó rendszerhez tartozó folyékony alapanyag és folyékony hulladék kezelés automatizált működését kellett elkészítenem. A rendszer megvalósítja a technológiához tartozó anyag transzfer-, védelmi-, megjelenítési-, adminisztratív- és koordinációs funkciókat.

A dolgozat első részében bemutatom a gyógyszeripari automatizált rendszerek fejlesztésére vonatkozó előírásokat (GAMP, S88), továbbá a folyékony alapanyag és folyékony hulladék kezelés főbb elveit. A követelmények és az elvárt működés ismertetése után az irányító szoftver tervezési lépéseinek leírása következik, majd a fejlesztés során használt Yokogawa DCS rendszer hardver és szoftver elemeinek megadása. Ezek után a szoftvertervben szereplő funkciók megvalósítását mutatom be a DCS rendszer ismeretében. A dolgozat a folyamatirányító rendszer tesztelésének ismertetésével zárul.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.