HMI alkalmazás fejlesztő környezet készítés Android operáció rendszer alá

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csubák Tibor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mobiltelefonok és táblagépek az utóbbi években tekintélyes fejlődésen mentek keresztül, a beépített funkcióik folyamatosan bővülnek és javulnak, ennek köszönhetően pedig ezek az eszközök egyre nagyobb teret hódítanak, újabb és újabb területeken használják fel őket. A fejlődés egyik mozgatórugójának a modern mobil operációs rendszerek megjelenése és felvirágzása tekinthető. Visszatekintve az utóbbi évek történéseire nem túlzás azt kijelenteni, hogy ezek az új operációs rendszerek és az őket futtató készülékek forradalmasították a mobilipart.

Az Android napjaink egyik legnépszerűbb, az utóbbi években eladott készülékek darabszáma alapján a modern rendszerek között pedig vezető mobil operációs rendszere. Fejlesztése mögött a Google és az Open Handset Alliance áll, sikerének egyik kulcsa a platform teljes nyitottsága, egy új verzió publikálásakor a rendszer forráskódját is elérhetővé teszik mindenki számára.

Az operációs rendszer nyíltságából fakadóan ingyenes fejlesztőeszközök is elérhetőek a rendszerhez, amelyekkel a platform beépített funkcióit felhasználó alkalmazások fejleszthetőek. Ahhoz viszont, hogy az ipari alkalmazások körében is elterjedjenek az Android-os készülékek, egyelőre nem érhetőek el támogató programcsomagok.

A diplomamunka célja tehát egy olyan fejlesztőkörnyezet kialakítása, amivel az iparban használt HMI szoftverek készítése az Android operációs rendszerre nagymértékben megkönnyíthető. Ennek megvalósítására elkészültek kiegészítő programcsomagok az Eclipse fejlesztőkörnyezethez, amelyek segítségével összeállítható a HMI alkalmazás, megvalósítható egy ipari protokoll szerinti kommunikáció, illetve segítséget nyújtanak a HMI szoftverekben szokásosan alkalmazott funkciók létrehozásához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.