Hálózati intelligens gázmennyiségmérő fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csubák Tibor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszékén évek óta folyik mérésadatgyűjtő rendszerek fejlesztése. A közelmúltban kifejlesztett UNICAL mérésadatgyűjtő berendezés forróvíz, gőz, földgáz nagy pontosságú mérésére alkalmas a hozzá csatlakoztatható, különböző típusú bemeneteket mérni tudó mérőkártyák segítségével. Ezek a kártyák azonban funkcionális csoportosítás szerint lettek kialakítva, ami az említett mérések esetén bizonyos költségtöbblettel járhat. Ezért igény volt egy olyan univerzális bemeneti modul fejlesztésére, amely alkalmazásspecifikus esetekhez igazodva jelentős költségcsökkenést eredményez. Ezen kívül cél volt még ezen alkalmazások közül egy, nevezetesen a korrekciós gázmennyiségmérés megvalósítása az említett hardverkészletre alapozva.

A mérés hardveres alapját tehát az UNICAL mérésadatgyűjtő berendezés, valamint az általam fejlesztett UNINP univerzális bemenetei modul alkotja, amely képes 4 db ellenállás-hőmérő, 4 db analóg áramjel és 2 db impulzusjel fogadására és feldolgozására. A szoftver a mérőperemes áramlásmérés elve és az AGA-8 szabványban foglalt földgáz sűrűség és gázkompresszibilitási tényezőjének meghatározása alapján végzi el a szükséges számításokat.

Dolgozatomban először bemutatom a mérőperemes áramlásmérés elvét, kitérve az AGA-8 szabványban foglalt számítási eljárásokra is, majd ismertetem az UNICAL és UNINP berendezéseket, végül pedig a mérést megvalósító virtuális programokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.