Hardveresen gyorsított szövegmegjelenítés távolságtérkép alapján

OData támogatás
Konzulens:
Lukovszki Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mobil eszközök számítási kapacitásának növekedésének köszönhetően, ma már nem lehetetlen valósidejű grafika előállítása mobil platformokon. Sajnos azonban az alacsony szintű, grafikus API-k nem mindig nyújtatnak lehetőséget arra, hogy kényelmesen jeleníthessünk meg szöveget az eszköz kijelzőjén.

A dolgozat célja egy olyan könyvtár megvalósítása, mely a hardveres gyorsítást felhasználva lehetővé teszi a szövegmegjelenítést, egy egyszerű API-n keresztül. A könyvtár Android operációs rendszerre a JDK (Java nyelv) felhasználásával készül, a hardveres gyorsításhoz az Andorid alatt elérhető OpenGL ES grafikus könyvtárat használom.

A dolgozat során kitérek a szövegmegjelenítés több lehetséges módjára, ezeket előnyös illetve hátrányos tulajdonságaik alapján összehasonlítom, majd a távolságtérkép alapú szövegmegjelenítést végző könyvtárat megtervezem, illetve megvalósítom.

Ezen kívül szükség van egy könyvtárra, mely a fontfájlokból a bittérképet illetve a fontmetrikákat állítja elő. Erre az Android által is használt FreeType könyvtárat alkalmazom. Az így nyert bittérképből, és metrikákból egy C nyelven készült segédprogram segítségével készítem el a szükséges távolságtérképet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.