Hatékony hálózatkezelés Docker környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink infokommunikációs hálózataiban egyre nagyobb jelentősége van a hálózati funkcióknak (például NAT, tűzfal, loadbalancer). Ezek manapság különböző speciális célplatformokon futnak, melyeknek üzemeltetése és fejlesztése nagy költséget jelent a hálózatoperátorok számára, valamint nehezen tud lépést tartani a rohamosan növekvő forgalmi igényekkel.

Manapság egyre több helyen lehet hallani az NFV (Network Function Virtualization) megközelítésről. Ennek lényege, hogy a hálózatban a drága célhardverek helyett általános célú eszközök találhatóak, melyek nagy számítási és csomag feldolgozási kapacitással rendelkeznek, ezáltal képesek tetszőleges hálózati funkciókat virtualizált környezetben egy-egy szoftverkomponensként futtatni. Az SDN (Software Defined Network) koncepcióval kiegészítve a hálózat felfogható egy absztrakt erőforrásként, melyen tetszőleges szolgáltatás-láncokat definiálhatunk (Service chaining), amiket aztán a felette futó, úgynevezett orchestrátor képez le valós eszközökre, automatikusan. Ezáltal a hálózat sokkal hatékonyabban képes alkalmazkodni az egyre gyorsabb ütemben változó forgalmi követelményekhez.

A dolgozat első részében ismertetem a ma használt fontosabb virtualizációs technológiákat, melyek lehetővé teszik a különböző hálózati funkciók egymástól szeparált futtatását egy eszközön belül. Ezután kitérek a nyílt forráskódú szoftveres csomag feldolgozási technológiákra, melyek lehetővé teszik a nagysebességű továbbítást speciális célhardver nélkül is.

A munkám részeként méréseket is elvégzek összetett elrendezéseken, hogy a különböző megoldásokat összehasonlítsam különböző szempontok szerint, mint például áteresztőképesség, késleltetés vagy erőforrás használat.

A dolgozat utolsó részében elvégzem a mérések alapján legjobbnak bizonyuló technológia integrációját a tanszéken fejlesztés alatt álló ESCAPE (Extensible Service ChAin Prototyping Environment) keretrendszerbe, mely valós alkalmazási példaként szolgál a jövő hálózatai tekintetében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.