Hatékony szűrőalgoritmusok kidolgozása képi alakzatok kiemelésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Gyakran az erek árnyékának átlapolódása és az érelágazási pontok a kerekárnyékokhoz hasonló alakzatot hoz létre a röntgenképen. Jelenleg a mellkasröntgenképeken az erek detektálása egyelőre még egy megoldatlan feladat, ezért a szakirodalomban is nagyon kevés publikáció jelent meg a témával kapcsolatban, pedig az érárnyékok detektálásának eredményét fel lehetne használni a fals jelöltek redukálásához.

A diplomaterv feladatom célja olyan alakzatkiemelő algoritmusok megvalósítása, amelyek hatékonyan képesek kiemelni a röntgenfelvételeken látható anatómiai régiókat (például erek, érelágazási pontok). A dolgozatomban olyan képszűrő eljárások megvalósításával, vizsgálatával és kiértékelésével foglalkozom, amelyek a tüdőfelvételeken kiemelik vonalas alakzatú képi objektumokat és azok elágazási pontjait.

A mellkasfelvételeken az érárnyékok kiemelésére olyan eljárást alkalmazok, amely egy kijelölt elrendezésű ponthalmaz mintavételezése alapján határozza meg a kimeneti értékét.

A diplomatervben megvalósított elő-feldolgozási képszűrő eljárások a tüdőfelvételek képminőségének javítását és a tüdő-rétegfelvételek rekonstrukcióját szolgálják.

A rétegfelvételeken a képi alakzatok keresésére a Hesse mátrix és a korrelációs mátrix sajátértékeinek analízisén alapuló ér és elágazáskiemelő eljárás megvalósításával foglalkozom. A tesztképeken történő kiértékelés eredmény alapján a megvalósított eljárás 0.82 pontossággal emelte ki a vonalas struktúrákat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.