Helyfüggő ár-összehasonlító szolgáltatás megvalósítása mobil környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkra a mobilkészülékek jelentős fejlődésen mentek keresztül, a telefonáláson túl rengeteg más szolgáltatást is nyújtanak, alkalmasak például az interneten történő vásárlásra is. Ezt szeretném kihasználni, amikor egy internetes ár-összehasonlító oldalhoz készítek alkalmazást. Az ilyen mobil környezethez készült alkalmazások nagy előnye, hogy a felhasználóknak a földrajzi helyzetüktől függő információk megjelenítését is lehetővé teszik, azonban a heterogén eszközök eltérő képességeire illetve a mobil internet kapcsolat korlátaira különös figyelmet kell fordítani.

Ezért először körüljárom az ár-összehasonlító oldalak, az adatbázis-kezelés, a mobil alkalmazásfejlesztés, és a helyfüggő szolgáltatások témaköreit, majd megoldási lehetőségek közül a legoptimálisabb kiválasztásával megvalósítom a kitűzött szolgáltatást.

Ennek során az adatbázishoz programozó interfészt (API) készítek, mely kiszolgálja a rá épülő kliens-alkalmazásokat, így ezek már függetlenek lesznek az adatbázistól, és csak megjelenítési felületként szolgálnak majd a továbbiakban.

Ez után implementálom magukat a kliens-alkalmazásokat, egy mobilra optimalizált weboldalt, illetve egy natív mobil alkalmazást. Ezekhez megtervezem a szolgáltatás mobil felhasználók felé történő reprezentálását, felhasználói interfészét, és funkcióit. Itt tekintettel kell arra lenni, hogy a mobilkészülékek a személyi számítógépekhez képest jelentősen gyengébb erőforrásokkal dolgoznak, így nagymértékű optimalizálásra van szükség.

Ez után kiegészítem az említett alkalmazásokat oly módon, hogy képesek legyenek helyfüggő szolgáltatások nyújtására, például egy adott bolt megtalálására, ahol megtalálom a keresett terméket.

Legvégül pedig a különböző alkalmazásokat tesztelésnek vetem alá, megvizsgálva és összehasonlítva teljesítményüket illetve adatforgalmukat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.