Helyfüggő közösségi szolgáltatás fejlesztése Node.js alapon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okostelefonok és az azokban megtalálható GPS vevő segítségével már lehetőség van egy személy pontos pozíciójának meghatározására. A telefonokon könnyen elérhető internet kapcsolat segítségével pedig lehetőség nyílik egy olyan virtuális réteg létrehozására a valós világ felett, ahol a felhasználók az aktuális pozíciójuk alapján juthatnak információhoz, vagy oszthatnak meg adatokat, így létrehozva egy új kommunikációs csatornát.

Lehetővé tenné, hogy az egymáshoz fizikailag közel lévő emberek érintkezésbe lépjenek egymással különböző, eddig nem tapasztalt módokon. Ez kimondottan fontos lenne, ugyanis sok oka lehet annak, hogy az egymás közelében tartózkodó személyek kapcsolatba lépjenek a szabadidős tevékenységektől egészen a vészhelyzetekig. Egy virtuális réteg a valós világ felett kiterjesztené a nézeteinket és ismereteinket a környezetünkről.

Jelen szakdolgozat egy ilyen réteg létrehozását mutatja be a tervezéstől egészen a megvalósításig, ami egy általános megoldást jelentene erre a problémára. Nem csak egy applikációt készítünk, hanem egy olyan platformot hozunk létre, ami lehetővé teszi, hogy más fejlesztők könnyedén létrehozzanak applikációkat ezen virtuális réteg segítségével.

Az első fejezet bevezetése után, a második fejezetben végig követjük a platform részletes tervezését, a harmadik fejezetben ennek implementációját mutatjuk be. A következő részben végig haladunk a platformhoz tartozó adminisztrációs felületen, végül pedig bemutatunk egy egyszerű mobil applikációt, amely a platform képességeit demonstrálja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.