Heterogén videófeldolgozó rendszer megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A legelső fényképezőgép 1839-es megjelenése óta az álló- és mozgókép rögzítése mindennapjaink részévé vált. Nem csak mobiltelefonjainkban és a videomegosztó oldalakon, hanem a beágyazott rendszerek világában is egyre nagyobb teret hódítanak a nagy felbontású és nagy képsebességű videók. Egy jó példa erre, hogy az egyre bonyolultabb képfeldolgozó és adatgyűjtő rendszerek megjelenésével nő az igény az apróbb részletek és változások rögzítésére.

A felbontás és a képsebesség növekedésével a továbbítandó és feldolgozandó adat mennyisége is drasztikusan nő, így egyre komplexebb rögzítést és tömörítést végző rendszerekre van szükség. Az ilyen rendszerek fejlesztését megnehezíti, hogy a használatban lévő videoforrások különféle szabványos interfészekkel érkeznek.

Diplomatervezési feladatom célja egy olyan beágyazott képfeldolgozó rendszer tervezése és mintájának megvalósítása, amely képes a ma elterjedt képi formátumok és azok továbbítására alkalmas interfészek fogadására, majd a beérkezett videó előfeldolgozására, végül pedig annak hatékony tömörítésére és továbbítására.

A feladat megoldásához áttekintem a széles körben használatban lévő videós interfészeket és a ma elérhető modern videó tömörítésére alkalmas algoritmusokat. A későbbiekben megvizsgálom az ezek beágyazott környezetben történő megvalósítására alkalmas hardvereket, majd kiválasztom a legmegfelelőbbeket.

A minta rendszer kialakítása során létrehozom a szükséges interfészeket az elemek között, majd összeállítok egy példa feldolgozási sort a videojel előfeldolgozására és tömörítésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.