Hibák és pontatlanságok szűrése GPS nyomkövető rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság a mindennapos élet szerves részévé válnak a GPS nyomkövető technológiák. A klasszikus katonai valamint biztonságtechnikai felhasználásain kívül az átlagember számára is megnyílik a lehetőségek tárháza. Sportoláshoz, útvonaltervezéshez és számos egyéb területen hasznosíthatjuk a GPS által nyújtott szolgáltatás sokszínűségét. Ezzel együtt azonban egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni ezen szolgáltatások pontosságának finomítására. Míg a repülés léptékét tekintve nincs szükség a méteres pontosság meghaladására, egy földfelszínen futó ember esetében igenis felmerülhet az igény, hogy a sportolás közben megfutott útvonalat egészen pontosan térképre tudjuk illeszteni.

A szakdolgozat fő témája a GPS technológia pontatlanságának megértésével kapcsolatos problémák feltérképezése. Szó esik a rendelkezésre álló rendszer problémáiról, úgymint járművek mozgás közben végzett indokolatlanul nagy ugrásai, illetve feltételezett álló helyzetben való folyamatos mozgás jelentkezése. Mindezt egyenesen a GPS modulból, gyakori mintavételezéssel kinyert koordináták térképen való megjelenítésén keresztül, valamint az ezen koordinátákhoz tartozó egyéb adatok grafikonokon való ábrázolásával éri el. Bizonyos adattípusokra, mint a magasság, az értékek szórása, terjedelme bír lényeges információtartalommal. Máskor több adattag egy időben való változása közben kimutatható korreláció vezetett eredményre.

Végül pedig betekintést nyújt a jövőbeni továbbfejlesztési lehetőségekbe, s röviden bemutatja, hogy milyen elképzeléseket lehetne követni ezek megvalósítása terén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.