HintMe: Intelligens tartalomajánló motor

OData támogatás
Konzulens:
Gincsai Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az információs társadalomban ránk zúduló jelentős méretű adathalmazok közötti eligazodás a mindennapok egyik leggyakoribb, mégis nehezen automatizálható feladata. A tömeges információáramlás a közösségi hálókról, hírportálokról, mindennapi személyes és munkahelyi, írásban vagy szóban történő társalgásainkból nem teszi lehetővé a számunkra releváns adatok kinyerését, priorizálását.

A HintMe egy olyan intelligens tartalomajánló motor és algoritmus, amely képes arra, hogy a felhasználó saját preferenciáiból tanulva új tartalmakat ajánljon a világhálón keresztül. A tanulórendszerek elvén működő motor a felhasználók számának növekedésével egyre pontosabb becsléseket és javaslatokat tud adni arra vonatkozóan, hogy a használók milyen tartalmat szeretnének látni. A HintMe az egyének preferenciáiból tanul, és összeköttetéseket teremt a felhasználók szokásai és preferenciái között.

Diplomatervemben vázolok néhány általam feltárt észrevételt a ma elterjedt ajánlórendszerekkel kapcsolatosan. Ezeknek az ajánlórendszereknek a gyenge pontjait kiaknázva bemutatok egy általam kidolgozott, új módszert, amely ezeket a hiányosságokat orvosolja. Ismertetem a HintMe algoritmusát, a megvalósított rendszer architektúráját, kitérve bizonyos implementációs részletekre, potenciális problémákra, továbbfejlesztési lehetőségekre. Bemutatom továbbá a HintMe lehetséges felhasználási területeit, amelyek egészen a felhasználóknak nyújtott releváns célzott hirdetésektől, a témákra épülő online közösségi élmény kialakításán át egészen a metaadatokon alapuló, hosszú távú következtetéseket levonni képes rendszerek használatáig, talán még azon is túlmutat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.