Horgászatot támogató alkalmazás tervezése és megvalósítása Andorid platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okostelefonok és az ezekre készült alkalmazások segítségével rengeteg szabadidős tevékenység tehető még nagyobb élménnyé. A horgászat az egyik ilyen kikapcsolódás, melyhez jelen alkalmazás nyújt óriási segítséget. A fogási napló, a fotógyűjtemény és a hal adatbázis mind olyan szolgáltatás melyre mindegyik horgásznak szüksége van.

A szakdolgozat fő feladata megtervezni és létrehozni egy innovatív, ergonomikus, könnyen kezelhető környzetet, melyben a horgászok által használt legfontosabb funkciók kapnak helyet. Az alkalmazás szerver oldali kommunikációt is tartalmaz, melynek a felhasználók kezelésénél és a fogási napló mentésénél, naprakészen tartásánál van szükség. Fontos cél, hogy letisztult, könnyen kezelhető, intuitív megjelenése legyen az alkalmazásnak, melynek köszönhető nincs szükség külön használati útmutató. További szempont, hogy az elkészült termékbe egyszerűen lehessen új funkciókat, fejlesztéseket hozzáadni, melyek illeszkednek alkalmazás felépítésébe.

Tervezés során összegyűjtöttem az összes fontos funkcióját az alkalmazásnak, melyekkel egy komplett első verzió készülhet. Az alapvető kapás tárolás funkción túl, extraként a fogások térképen megjelenítését, illetve a ranglisták elérést terveztem hozzáadni. Ezek mind olyan alapvető részletek, melyek segítségével izgalmasabbá, színesebbé és élvezhetőbbé tehető a programunk.

A megvalósítás során először a felhasználó kezelést adtam hozzá az alkalmazáshoz, ami után következett az adatok szinkronizálása a háttér rendszerekbe. Már a kezdetektől figyeltem az egységes stílusra, ami által egy modern, átlátható kinézetet kap az alkalmazás. Miután elérhetővé tettem az adatok mentését és letöltését, kiegészítettem az ezt érintő metódusokat az eszköz háttértárára mentéssel is. A Google Térképek integrálása volt a következő lépés, mely szükséges volt a kapások térképen megjelenítéséhez. A Ranglista funkció volt az utolsó tervezett funkciók közül, melyet már csak az analitikai adatok mérésére szolgáló könyvtárak integrálása követett.

Összeségében minden részt sikerült megvalósítani a követelményekben lefektetettek közül, és ezáltal egy komplett alkalmazás jött létre. Egy teljes átnézés, tesztelés után akár a Play Store-ba is feltehető, mint egy kész termék.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.