Hozzáférés és információ védelem Microsoft technológiával

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai informatikai nagyvállalatoknak nehéz lépést tartaniuk az egyre gyorsabban történő technológiai fejlődéssel. Az így létrejött lehetőségeket kihasználva könnyíthetjük és gyorsíthatjuk komplex infrastruktúrák konfigurálását és üzemeltetését. A Microsoft élen jár a nagyvállalatokat támogató technológiák kifejlesztésében és lehetőségeik kibővítésében. Az elvárásoknak megfelelően a céges környezetben történő munkavégzés gyorsítására is irányulnak fejlesztések. Az egyre jobban elterjedő automatizálási keretrendszer és scriptnyelv, a PowerShell is egyre több könyvtárral bővül, hogy segítségével a konfigurálási és üzemeltetési feladatok lehető legszélesebb területét képesek legyünk elvégezni.

Az üzleti informatikai hálózatokon elsődlegesen fontos, hogy biztosítva legyenek a megfelelő együttműködési lehetőségek. A távolról történő munkavégzés biztosítása elengedhetetlen az informatika világában. Számos esetben a nagyvállalatokat a munkavállalóik külső hálózatról való munkavégzésének támogatása mellett az egymással történő kooperációhoz is komoly érdekek fűzik. A fenti problémák megoldására is a Microsoft technológiái nyújtanak megoldást. Segítségükkel a közös fájlok használatán túlmutató, tanúsítványokon alapuló bizalmi kapcsolatokkal tudjuk megteremteni a közös munka feltételeit.

Szakdolgozatom első fele a Bring your own device (BYOD) koncepció nehézségeit és megvalósításának feltételeit tárgyalja. A modell olyan vállalatok számára nyújt támogatást, ahol a munkavállalók teljes munkavégzése a saját eszközeiken keresztül történik. Az így működő cégeknek elsődlegesen fontos a megfelelő szintű biztonság megvalósítása. Ezen felül bemutatok egy két virtuális vállalatból álló tesztkörnyezetet, amelyben az együttműködéshez és az érzékeny adatok védelméhez szükséges szolgáltatásokat konfigurálom be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.