Hullámhossz független optikai hálózatok tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Paksy Géza
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A távközlési iparban, a felhasználói szám növekedésével, egyre nagyobb az igény gyors, de olcsó technológiák használatára, ami viszonylag kevés fejlesztési és üzemeltetési költséget von maga után. Egy ilyenre példa egy passzív optikai hálózatok egyik fajtája a „Filterless Optical Network” (FON).

A hullámhossz szelektív optikai eszközöket nem tartalmazó optikai hálózatok (FON) a közeljövőben növekvő szerepet kapnak az IP hálózatok transzport rétegének kialakításában. Optikai szűrőkkel megvalósított hagyományos hullámhossz osztású DWDM rendszerekkel szemben a FON hálózatok előnye az olcsó optikai eszközök alkalmazása, az egyszerű rendszertechnikai felépítés és az alacsony üzemeltetési költség.

A dolgozatomban bemutatom a FON hálózatok felépítését, működését és azokat az elemeket, amikből a hálózat és a csomópontjai állnak. Ismertetem az optikai jeltovábbítás problémáit, mint például olyan fizikai korlátokat, amik hosszabb távokon eltorzítják a jeleket. Bemutatom röviden a feladatom során használt modulációs eljárást a DP-QPSK-t (Dual-Polarization Quadrature Phase-Shift Keying), amivel nagyobb bitsebesség érhető el. Teendőm volt továbbá a FON hálózatok végállomási és leágazó csomóponti rendszertechnikáinak meghatározása.

Feladatom volt még egy legalább 800 km hosszú, öt közbenső leágazó pontot tartalmazó FON pont-pont összeköttetés modellezése a szakdolgozat feladat paraméterei alapján. A modell hálózatot ki kellett értékeljem optikai jel-zaj viszony szempontból. A szakdolgozatban bemutatom a modellezési folyamatot és elemzem a modell futtatásával kapott eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.