IPv6 infrastruktúra tervezése és kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az IPv6 infrastruktúra tervezése és kialakítása diplomatervezési témakör sok újdonságot tartalmaz egy a számítógép hálózatok és operációs rendszerek iránt érdeklődő villamosmérnök számára.

Az Internet-Boom, az internet-képes eszközök számának drasztikus növekedése a publikus IPv4 címek elfogyásához vezetett. Az Internet Protokoll újabb verziója (IPv6) orvosolja az előző protokoll hibáit, így a jövőben az IPv6 minden bizonnyal leváltja a régi protokollt. Az áttérés nem mehet zökkenőmentesen egyik pillanatról a másikra. Minden áttérést fontolgató rendszerüzemeltetőnek meg kell ismernie a leggyakoribb áttérési technológiákat, lehetőségeket és módszereket, hogy ezek közül megtalálja az adott hálózathoz legjobban illeszkedő megoldást.

Az áttérési lehetőségeket időrendi sorrendbe állítva, mindenek előtt át kell tekinteni azokat a technológiákat, amelyek elodázzák az IPv6 bevezetését, mert a publikus címelfogyás problémáját privát címek felhasználásának a kiterjesztésével próbálják megoldani. Ezek a múltbéli technológiák ugyan közismertek, de elengedhetetlen a rövid bemutatásuk.

A jelent az IPv6 bevezetését és a két protokoll együttélését támogató módszerek a jelentik. Használói kör szempontjából megkülönböztethetünk végfelhasználói, illetve szolgáltatói megoldásokat. Technológiai szempontból mindennek az alapja az IP stack megkettőzése, de jól elkülönülnek a tunneling (csomagokat beágyazó és alagúton továbbító) és a transitioning (cím- és protokollfordító) jellegű technológiák, melyek legalább a hálózat ki/belépési pontján dual-stack eszközt igényelnek.

A jövőt jelentő, az IPv6 teljes bevezetését követően a múltba való visszatérést segítő technológiák jelentősége pedig az áttérést követően fog megnövekedni. Fel kell tehát készülni ezeknek a használatára is.

Az IPv4 - IPv6 átmenet hazai lehetőségeit, a ténylegesen elérhető megoldásokat konkrét példákon keresztül is megismerve, a gyakorlati megvalósítás rávilágíthat olyan apró problémákra, melyeket a szakirodalom nem részletez.

A fontosabb áttérési technológiák megismerését követően lehet kiválasztani a legjobb megoldást az IPv4-ről az IPv6-ra való áttérésre a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének hálózatán.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.