IR vezérlésü médialejátszó készítése

OData támogatás
Konzulens:
Lois László Dr.
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjaink egyik legnépszerűbb multimédiás terméke az univerzális médialejátszó. Egyre több gyártó jelenik meg több és több funkciót tartalmazó, új modellekkel a piacon. Mindemellett az otthoni felhasználók körében is megjelenik az új hobbi, egy saját eszköz építése. Szakdolgozatomban egy ilyen eszköz létrehozásának lépéseit szeretném bemutatni. Célom egy egyszerű, de működő lejátszó megépítése, nem csak a már létező részegységek összeillesztésével, de bizonyos részegységek megvalósításával. Tárgyalom az eközben felmerülő problémákat és egy lehetséges megoldást is kínálok azokra. A szakdolgozatom témája nem érinti a lejátszón futó operációs rendszer vagy a számítógép alaplapjának elkészítését.

A lejátszóval szemben támasztott követelmények:

(*) Videó és zene tartalmak lejátszása (lehetőleg minél több formátum támogatása, amelyhez nem szükséges a szoftverkonfiguráció felhasználó általi módosítása)

(*) Infravörös távvezérlés

(*) A grafikus menü szoftver moduláris felépítése a bővíthetőség érdekében

Dolgozatom több témakört érint. Felépítése követi a feladat megoldásának folyamatát az igény felmerülésétől a termék elkészültéig, kezdve az infravörös távvezérléshez készült áramkör programozásának, a firmware-fejlesztés konkrét lépéseinek leírásával. Bemutatom az infra távvezérléshez használt protokoll implementációját egy 8 bites Atmel mikrokontrollerrel, nevesül az AT90USB162-vel. Egy fejezet a hasonló eszközökben alkalmazható grafikus felhasználói felület kialakítását és a szükséges háttérfunkciók megvalósítását taglalja, valamint megmutatja az alkalmazott lejátszó program vezérlésének egy lehetséges módszerét. Legvégül kitérek arra is, hogyan lehetséges az elkészült komponensek összeillesztése egy teljes funkcionalitású lejátszó eszközzé az Ubuntu Linux egy verziójának felhasználásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.