Idegrendszeri károsodott betegek kézügyességének minősítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A jelenlegi hazai gyakorlatban nincs egységes ajánlás a felső végtagok funkciójának mérésére, azonban erre határozott igény jelentkezik a klinikai gyakorlatban, elsősorban a mozgásszervi rehabilitációs orvoslásban. Diplomamunkám keretében egy nemzetközileg elismert és a finommotorikus mozgások vizsgálatára specializálódott teszt, a Nine Hole Peg Test (NHPT) továbbfejlesztett változatának, az intelligens NHPT (i-NHPT) tesztműszer alkalmazásával vizsgáltam az idegrendszeri ártalomban szenvedő, főként agyi érkatasztrófán átesett betegek felső végtagi mozgáskészségét.

A mérőeszközzel korábban végzett tesztmérések eredményeit retrospektív vizsgálatban elemeztem ki, majd új méréseket végeztem, egyrészt egészséges személyek részvételével, másrészt betegcsoportokon, ahol prospektív vizsgálat keretében figyeltem a rehabilitációs kezelésben részesülő páciensek állapotjavulását, javulási tendenciáját. Az új, intelligens NHPT teszter segítségével a mozdulatok részelemeire is gyűjthetők mérési adatok, így a kézügyesség általános vagy vázlatos minősítését további pontos jellemzőkkel is kiegészíthettem, például az egyes részfázisok időigényén, százalékos arányán vagy a mérési adatok szóródásán alapuló mérőszámokkal.

A dolgozatban a mérési eredmények elemzésével bemutatom, hogyan lehet az NHPT teszt felhasználásával minősíteni a kézügyességet. Mindemellett a klinikumban, különösen a rehabilitációs gyakorlatban is jól használható, értékes, új paraméterekkel szeretném ellátni az i-NHPT mérési eljárást. Az új paraméterek segítségével az orvosok, gyógytornászok olyan újabb információkat nyerhetnek a kézügyesség javulásáról és annak tendenciájáról, amelyek segíthetik a rehabilitációs tervvel, illetve a kezelés folytatásával kapcsolatos döntéseket. Továbbá a betegek is megfelelő képet kaphatnak a mérés időpontjában lévő, illetve a jövőben elérhető állapotukról, a gyógyulásuk folyamatáról.

Dolgozatom a mérési eredmények elemzésével, a paraméterek kidolgozásával alátámasztja, hogy az új i-NHPT eszköz megbízható, kiválóan használható a betegek állapotjavulásának követésére és a kézügyesség minősítésére, akár a kórházban, akár a betegek otthonában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.