Időjárásfüggő termelők a villamosenergia-piacon

OData támogatás
Konzulens:
Sőrés Péter Márk
Villamos Energetika Tanszék

Manapság átalakulóban van a villamosenergia piac. A hagyományos (konvencionális) termelők kezdik elveszteni dominanciájukat, s helyettük újszerű termelési módok jelennek meg. A Föld energia tartalékainak elhasználása helyett a megújuló energia használata terjed világszerte. A megújuló energia nagy része - különösen az időjárásfüggő - visszavezethető a Napból érkező sugárzásra. Másik része a Hold (árapály) és a Föld fizikai tulajdonságaira (földhő, gravitációs mező pl. vízerőmű esetében).

Az időjárásfüggő energia hasznosításának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Üzemeltetése alacsony, viszont magas a fajlagos beruházási költsége. Mivel a termelés nem folytonos - az időjárástól függ - ezért nehezebben tervezhető a megtermelt energia mennyisége a hagyományos erőművekhez képest, valamint növeli a tartalékigényt. A megújulók alacsony termelési költsége a hagyományos termelőket kiszorítja a tartalék piacra, sőt akár egyes erőművek kénytelenek teljesen leállni.

Az időjárásfüggő termelők közül a napenergia adja a legkiszámíthatóbb termelési függvényt, így jól tervezhető a termelés mennyisége. Az év folyamán különböző, de jól meghatározható mértékben képes hozzájárulni a termeléshez. A napelem modulok lehetővé teszik a könnyed telepítést, amely által elhelyezhető beépített területen (pl. háztetőn). Így a fogyasztáshoz közel termeli az energiát.

Az új szabályozási környezet és néhány év múlva várható erőműberuházások következtében erőteljesen növekedni fognak a megújuló, időjárásfüggő termelőegységek. A dolgozatban a naperőművek nagy mennyiségben történő elterjedése által bekövetkező tőzsdei árváltozást vizsgálom.

Az évszakoknak megfelelően különböző nagyságú árváltozások jöttek ki. A legkiemelkedőbb eredményt tavaszra, pontosabban áprilisra kaptam, amikor a teljes napra vonatkoztatva a különböző esetekben 1,5% - 6%-ot csökkent a piaci ár. A legnagyobb órás változás elérte a 10% ill. a 27%-os csökkenést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.