Inkrementális gráflekérdező keretrendszer integrációs tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatom témája az Eclipse Platformra épülő EMF-IncQuery gráflekérdező keretrendszer integrációs tesztelése, amit széles körben használnak az iparban modellvezérelt szoftverfejlesztéshez. Az eszköz számos összetett komponensből épül fel, mint a különböző megjelenítők, kiegészítő alrendszerek, a lekérdezés-végrehajtó motor, stb. A dolgozat során én a felhasználói felület megjelenéséért felelős komponensek tesztelésével foglalkoztam.

A munkát, az EMF-IncQuery-hez készült tesztkészlet felmérésével kezdtem. Mivel a grafikus felhasználói felület tesztelését egyáltalán nem érintették az eddigi tesztesetek, munkám során irodalomkutatást hajtottam végre az erre alkalmas eszközök után. Ez kiterjedt az eddig elkészült – a témával foglalkozó – szakdolgozatok áttekintésében, tapasztalatainak összegyűjtésében, valamint az újonnan megjelent RCP Testing Tool kipróbálásában.

A tesztesetek felvétele előtt szükség volt az EMF-IncQuery felhasználói felületén végezhető interakciók összegyűjtésére, rendszerezésére. Ez alapján aztán megterveztem és megvalósítottam egy RCP Testing Tool-ra épülő tesztkészletet.

Munkám során kipróbáltam két lehetőséget is ezen tesztek folytonos integrációs környezetbe való helyezésére, röviden összehasonlítottam őket és a jobb megoldással folytattam a továbbiakban.

A szakdolgozatomat a munkám összefoglalásával és a kapott kód-fedettségi adatok elemzésével zárom, valamint kitérek a tesztesetek integrálásának továbbfejlesztési lehetőségeire is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.