Inteligens bevásárlókocsi megvalósíthatósági vizsgálata RFID technológiával

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az egyre gyorsabban fejlődő és ezzel párhuzamosan egyre olcsóbbá váló RFID eszközök használatának legfőbb célja tárgyak, személyek, más élőlények érintés nélküli, rádiós úton történő azonosíthatóságának, nyomon követhetőségének biztosítása.

A ma elterjedt vonalkód alapú azonosítók esetében a leolvasáshoz közvetlen optikai rálátás szükséges az azonosító címke és az olvasó berendezés között, illetve bizonyos eszközök esetén az olvasó berendezés és a címke által bezárt szög is jelentősen befolyásolhatja az olvashatóságot.

Az RFID technológia előnye az érintés és közvetlen rálátás nélküli azonosítás lehetősége: az RFID címkében elhelyezett mikrochip olvasásához nem szükséges optikai rálátás az eszköz és az olvasó berendezés antennája között, illetve megfelelő technológiák és antennák használata esetén a megoldás érzéketlen az azonosító és az olvasó berendezés által bezárt szögre. Ezek a tulajdonságok teszik lehetővé, hogy RFID címkékkel jelölt termékeket szinte minden esetben emberi beavatkozás nélkül is azonosítani lehessen.

A bevásárlási folyamat során a vásárló az áruházba lép, megkeresi az általa kívánt árukat, majd azokat kosarába, bevásárlókocsijába helyezi, és a pénztár felé veszi az útját. A hagyományos áruházakban az áruk azonosítása itt, a pénztárban történik. Ez egy nagy emberi munka igényű megoldás, sok esetben lassú, illetve bizonyos esetekben kellemetlen meglepetések érhetik a vásárlót: itt derül ki az, hogy egyes termékekhez hibás ár volt feltüntetve az áruház polcain.

A bevásárlási folyamat egyes szakaszainak automatizálása a folyamatban részt vevő mindkét fél előnyére szolgálhat. A vásárló időt takaríthat meg, az eladó oldalon pedig jelentős munkaerő-költség megtakarítás érhető el.

Munkám célja az automatizálási lehetőségek feltérképezése, egy RFID alapú „jövő áruháza” koncepció kialakítása, és annak legfontosabb vásárlói interfészének, a termékek RFID technológiával történő azonosítására alkalmas bevásárlókocsinak a megvalósíthatósági vizsgálata, működésének bemutatása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.