Intelligens adaptív közvilágítási rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Munkám során a GE Hungary Kft. világítási üzletágának innovációs projektjén dolgozva, egy mozgásértékelésen és a lámpák egymással történő kommunikációján alapuló adaptív közvilágítási rendszer lámpáiba kerülő vezérlő áramkör hardverét terveztem meg. Feladatom volt azonosítani a célra legmegfelelőbb alkatrészeket, megtervezni a kapcsolási rajzot és nyomtatott áramkört, valamint elkészíteni az első prototípusokat. Ezt követően a megtervezett áramkörön futtatni tervezett alapvető szoftvereket kellett elkészítenem, egy bootloader programot, valamint egy, a legfontosabb funkciók működését ellenőrző, és a rendszer egyszerűsített működését demonstráló tesztprogramot.

A rendszer lámpáinak mozgásesemény hiányában alacsony fényerővel kell világítaniuk, ezzel fogyasztásbeli megtakarítást elérve a teljes fényerős világításhoz képest. Amennyiben valamelyik lámpa alatt mozgás történik, ennek hatására maximális fényerőre dimmeli fel saját magát és szomszédjait is, amiknek RF vezeték nélküli összeköttetésen keresztül jelzi az érzékelési eseményt. A mozgás elmúltával a lámpák visszadimmelnek az alapállapotra. Ilyen vezérléssel elérhetjük, hogy csak a mozgás helyszíne körüli lámpák világítsanak magasabb fényerővel, a többiek nem.

A prototípusok első telepítési helyén nem csak az előbb leírt működést terveztük megvalósítani, hanem a rendszert hosszabb távon megfigyelni és a tapasztalatok alapján tökéletesíteni, így a megtervezett hardver és szoftver együttesben meg kellett teremtenem az adatgyűjtés, távoli adatlekérdezés és újraprogramozás lehetőségét. További cél egy önfelfedező algoritmus, hogy ne kelljen felszerelés után konfigurálni a lámpákat, hanem gyári állapotukban működőképesek lehessenek egy automata rendszerfelderítés után, erre a funkcióra is elő kellett készülnöm.

A tervezés eredményeképpen kapott hardver a tesztek tanúsága szerint minden tervezett funkcionalitás megvalósítására alkalmas, a bootloader használatával a már telepített egységek biztonságosan és gyorsan újraprogramozhatók, valamint az elkészített tesztszoftver segítségével sikeresen demonstráltuk a rendszer lehetőségeit, így következhet a végleges alkalmazói szoftver elkészítése és a finomhangolás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.