Intelligens épület felügyeleti rendszer tervezése mirokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elkövetkezendő évtizedekben otthonaink által nyújtott kényelmi funkciók, és szolgáltatások alapvető mértékben változhatnak meg. Az egyes eszközök Internet képessé tétele csak a kezdet, az általuk gyűjtött adattömeg és a biztosított funkcionalitás globális összehangolása jelenheti a valódi áttörést. Nem kérdéses hogy az épületek automatizálása, okossá tétele, a villamosmérnöki kutatások és fejlesztések egyik legjelentősebb színtere lesz a közeljövőben.

Az elsődleges célom az volt, hogy megismerjem az IOT és okosotthon területeken használt technológiákat, és egy magam által tervezett, egyszerű rendszeren szerezhessek tapasztalatot a hardvertervezéstől kezdődően, a webes protokollokon át, egészen a magas szintű felhasználói felületekig bezáróan.

Dolgozatom első felében két, a témában íródott, összefoglaló jellegű cikket tekintek át, különös tekintettel az okosotthonok terjedését akadályozó problémákra, illetve hogy mely technológiák és technikák terjedtek el leginkább.

A diplomaterv keretében elkészítek egy központi egységből, és három perifériából álló demonstrációs rendszert. A központi eszköz szerepét egy érintőkijelzővel felszerelt Raspberry Pi 3 játssza. A funkcionalitást biztosító alkalmazást a Qt keretrendszer segítségével Linux operációs rendszerre valósítottam meg. A rendszerhez készült továbbá egy környezeti szenzor (hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, illetve 4 csatornás fény mérésével), egy mágneses elven működő nyitásérzékelő, és egy távolról kapcsolható 230V-os aljzat energiaméréssel. A megoldás szabványos WiFi hálózaton keresztül kommunikál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.